Hírek, konferenciák, konferencia felhívások

2022

 • 2022. június 24-én 11 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központja bemutatja a Kárpátalja története. Örökség és kihívások c. kötetet.  Helyszín: Debreceni Egyetem Learning Center 2.13-as terem. (A rendezvény meghívója.) (A kötet.)
 • 2022. június 22. és 24. között a Debreceni Egyetem BTK Történelmi Intézet ad otthont a Mercenaries and Crusaders (Zsoldosok és keresztesek) (1202–1480) című nemzetközi konferenciának. (A konferencia programja.) (A konferencia honlapja.)
 • Portugál egyetemek is ajánlják konferenciánkat. A DE Történelmi Intézetében a héten, 2022. június 22-24. között nemzetközi konferenciát tartanak Zsoldosok és keresztesek 1202-1480 (Mercenaries and Crusaders) címmel. Az angol és francia nyelvű előadássorozaton számos nemzetközi szakértő mutatja be kutatásait. A téma népszerűségét jelzi, hogy a nagyhírű Coimbrai Egyetem (Portugália), illetve a Portugáliai Katolikus Egyetem (Lisszabon) már a honlapján is felhívta az érdeklődők figyelmét az eseményre. (CHSC)
 • 2022. június 17-én 10. alkalommal került átadásra  Kosáry Domokos-díj a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szenátusának tanévzáró ünnepi ülésén. A jubileumi évben a MATE Szenátusa a Kosáry Domokos-díj Kuratórium javaslatára a díjat Orosz István történész, az MTA rendes tagja, a Debreceni Egyetem professor emeritusa részére adományozta oda magas szintű tudományos tevékenysége, elsősorban az agrártörténeti kutatásokban elért kimagasló eredményei, a felsőoktatásban vállalt feladatainak példaértékű teljesítése és a tudományos élet szervezéséért végzett elkötelezett munkája elismeréseként. (A rendezvény beszámolója.)
 • 2022. június 3-án Hajdúnánáson kerül megrendezésre a Válság–Kiútkeresés–Megoldások II. konferencia. Intézményünket több oktató és hallgató is képviseli. (A konferencia programja.)
 • 2022. június 1-én 17 órai kezdettel kerül megrendezésre a tavaszi félév utolsó Science Caféja a Libri Könyvesboltban. Meghívott vendég: Barta Róbert. A téma: Trianon értelmezései. (Az esemény plakátja.)
 • 2022. május 27-én pénteken Egyetemünkre látogatott az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium 10. évfolyamos történelem fakultációs csoportja. Mentorprogramunk tagjai játékos akadályverseny keretében ismertették meg a diákokkal az egyetemi kampuszt. (Képes beszámoló.)
 • Az Intézetben a Bárány Attila vezette ELKH-DE Középkori Magyarország és Közép-Európa Hadtörténete kutatócsoport elnyerte az ELKH ötéves kutatócsoporti támogatását. AZ ELKH támogatott kutatócsoportok létesítésére szóló kiírására beérkezett 140 db érvényes pályázat közül 95 kutatócsoport kapott támogatást. Ebből 3 volt sikeres a DE BTK-n. A támogatást 12 bölcsész kutatócsoport nyerte el, és 5 történettudománnyal foglalkozó. Az ELKH-DE Középkori Magyarország és Közép-Európa Hadtörténete kutatócsoport másik befogadó intézménye a Debreceni Déri  Múzeum. A kutatócsoport tagjai: Bárány Attila, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár; E. Kovács Péter, kandidátus; Györkös Attila, habilitált egyetemi docens; Pósán László egyetemi tanár. Fiatal kutatók: Virágh Ágnes (DE, PhD-hallgató), Véber Zoltán (DE-PhD-hallgató), Visegrádi Renáta (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, PhD-hallgató), Külső kutató: Novák Ádám PhD, Déri Múzeum, tudományos munkatárs, DE TKP Magyarország a középkori Európában kutatócsoport; Szovák Kornél, az MTA doktora (Pázmány Péter Katolikus Egyetem - ELKH Moravcsik Intézet, igazgató). (Központi híradás)
 • 2022. május 6-án 15 órai kezdettel tart előadást Intézetünkben Prof. Dr. Fedeles Tamás Hungariából Itáliába avagy a Vatikáni Levéltár titkai címmel. (Az előadás plakátja.) (Képes beszámoló.)
 • 2022. május 6-án 14 órai kezdettel tart előadást Intézetünkben Dr. Czeferner Dóra Nyilvánosság, támogató gyakorlatok, celebkultusz. Levelező közösségek a nőmozgalomban címmel. (Az előadás plakátja.) (Képes beszámoló.)
 • 2022. május 6-án és 7-én kerül megrendezésre a Magyar Tudományos Akadémia II. világháború története albizottságának konferenciája: Út(elágazások): Magyarország 1944–1945 címmel. (A konferencia programja.)
 • 2022. május 6-án rendezte a 2022. évi Tavaszi Tudományos Hallgatói Konferenciát a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégium. (Programfüzet.) Oktatógárdánkat Jeney-Tóth Annamária és Velkey Ferenc képviselte. (Képes beszámoló.)
 • 2022. május 2. és 6. között Intézetünk vendége Anssi Halmesvirta professzor, neves finn történész. Előadásokat tart az alábbi időpontokban: 2022. május 3. kedd 10 óra, május 4. szerda 10 óra, május 5. csütörtök 14 óra, május 6. péntek 10 óra. Az angol nyelvű előadások helyszíne a XII. tanterem, témája a 20. századi finn történelem fordulópontjai. (Az első előadás képei.)
 • 2022. május 2-án zárult a Történelem Érettségi Gyorstalpaló programsorozat a Szent József Kollégiumban, ahol hat alkalmon keresztül Árvai Tünde Szakmódszertan kurzusának hallgatói mikrotanításukat teljesítették. (Képes beszámoló.)
 • 2022. április 29-én és 30-án kerül megrendezésre a Modernkortörténeti Doktorandusz Konferencia. A program és az absztraktok  már elérhetők a rendezvény weboldalán. (Az első nap képes beszámolója.)
 • 2022. április 29-én az egyetem történész és néderlandisztika szakos hallgatói Bárány Attila és Györkös Attila kíséretében látogatást tettek a budapesti Szépművészeti Múzeumban. Megtekintették a Román Csarnokot, a Régi Képtárat, illetve a nemrégen nyílt Hyeronimus Bosch kiállítást. (Képes beszámoló.)
 • 2022. április 28-án és 29-én kerül megrendezésre többek között a Klasszika–Filológiai és Ókortörténeti Tanszék szervezésében a Vallások és feliratok a görög–római korban című epigraphicai kerekasztal. (A rendezvény programja.)
 • 2022. április 28-án Bubnó Hedvig tart előadást Sevillai Izidorról levelezése és az Etimológiák tükrében címmel. (A rendezvény meghívója.)
 • 2022. április 26-án kettős könyvbemutatóra kerül sor Intézeti könyvtárunkban. (A könyvbemutató meghívója.)
 • 2022. április 21-én kerül megrendezésre a Kari Tudományos Diákköri Konferencia. (A program plakátja.) (A díjazottak.)
 • Oborni Teréz Az Erdélyi Fejedelemség kormányzata címmel tart előadást Intézetünkben 2022. április 7-én 10 órai kezdettel.
 • Papp Klára professzor asszonyt az EME (Erdélyi Múzeum-Egyesület) tiszteleti taggá választotta, 2022. március 26. 
 • 2022. március 25-én került megrendezésre a Magyar Történelmi Társulat és a Modernkori Magyar Történeti Tanszék szervezésében a Széchenyi István és kortársai az ego-dokumentumok tükrében című konferencia. (A konferencia programja. A konferencia képes beszámolója.)

2021

2020

2019

2018

Beszámoló a konferenciáról

Képek a konferenciáról

Frissítés dátuma: 2022.06.21.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.